Οδηγός A/B testing για αρχάριους
Κακό!Μέτριο!Καλό!Πολύ καλό!Άψογο!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ A/B TESTING

Το A/B Testing, γνωστό και ως split testing, είναι η σύγκριση δύο εκδοχών μίας σελίδας (page) για να δείτε πιο έχει καλύτερη απόδοση. Δηλαδή, όσοι επισκέπτονται τη συγκεκριμένη σελίδα μέσα στο χρονικό διάστημα που έχετε ορίσει για το test, θα βλέπουν τυχαία μία από τις δύο διαθέσιμες εκδοχές της σελίδας. Όποια από τις δύο εκδοχές έχει καλύτερη απόδοση κερδίζει.

A/B testing μπορείτε να κάνετε σε ιστοσελίδες, newsletters, e-shops και apps, ενώ τα στοιχεία που μπορείτε να θέσετε σε δοκιμασία είναι: το θέμα του e-mail, το Call to Action – το κείμενο, το χρώμα του button ακόμη και η θέση του μέσα στη σελίδα, ένα το banner, ο τίτλος μία σελίδας και πολλά άλλα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ A/B TESTS

1. Βασική προϋπόθεσης ενός επιτυχημένο A/B test είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος, π.χ. άνοιγμα e-mail, κλικ σε banner, ολοκλήρωση πώλησης, συμπλήρωση αίτησης για μπορείτε να μετράτε τα αποτελέσματα για κάθε αλλαγή που κάνετε.

2. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία ενός A/B test έχει το μέγεθος του κοινού στο οποίο θα γίνει το τεστ, για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα. Υπάρχουν αρκετά online widgets τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να ορίσετε το μέγεθος του κοινού που χρειάζεστε, όπως το Optimizely και το Unbounce. Αρκεί να γνωρίζετε πιο είναι το τρέχον conversion rate σας και να υπολογίσετε ποια είναι η ελάχιστη αλλαγή που θέλετε να δείτε στο conversion rate σας.

3. Σε κάθε A/B test θα πρέπει να υπάρχει μία μόνο διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές, για να μπορείτε να διακρίνετε ποιες αλλαγές είχαν καλύτερο αποτέλεσμα. Αν έχετε περισσότερες από μία διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδοχές ή πάνω από δύο εκδοχές τις σελίδας, τότε μιλάμε για Multivariate testing, το οποίο είναι αρκετά πιο απαιτητικό, κυρίως από άποψη μεγέθους επισκεπτών.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ A/B TEST

Η διαδικασία του A/B testing ξεκινάει από τα στατιστικά σας, στα οποία μπορείτε να δείτε για ποιον στόχο έχετε χαμηλό conversion rate και θα μπορούσατε να το ανεβάσετε. Επίσης, από τα στατιστικά σας μπορείτε να δείτε αν η συγκεκριμένη σελίδα έχει αρκετή επισκεψιμότητα, ώστε να πάρετε αρκετά γρήγορα τα αποτελέσματα του test.

Στη συνέχεια θα κάνετε υποθέσεις εργασίας, δηλαδή θα καταγράψετε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη συγκεκριμένη σελίδα για να αυξήσετε το Conversion Rate σας και πόση ενδεχομένως αύξηση μπορεί η κάθε αλλαγή να σας αποφέρει (στα πρώτα A/B tests είναι, ίσως, δύσκολο να υπολογίσετε την αύξηση, αλλά αργότερα θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε παλαιότερα στατιστικά σας για να υπολογίσετε την πιθανή αύξηση στο CTR σας).

Ακολούθως μπορείτε να ιεραρχήσετε τις δυνατές αλλαγές με βάση τις απαιτήσεις σε χρόνο και κόστος για να υλοποιηθούν και την προβλεπόμενη αύξηση στο conversion rate σας. Προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες με τις λιγότερες δυνατές απαιτήσεις και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τη βοήθεια ενός εργαλείου για A/B test θα κάνετε την απαραίτητη αλλαγή στη σελίδα σας και θα ορίσετε το πείραμα. Θα υποδείξετε δηλαδή ποιες είναι οι δύο εκδοχές τις σελίδας και σε πόσους επισκέπτες θέλετε να προβληθούν. Οι μισοί επισκέπτες θα βλέπουν τη μία εκδοχή και οι άλλοι μισοί την άλλη, ενώ η επιλογή της σελίδας που θα προβάλεται θα γίνεται τυχαία.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά A/B testing εργαλεία που μπορούν να σας διευκολύνουν καθόλη τη διάρκεια των πειραμάτων σας και της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων σας. Από το δωρεάν Google Optimize, τα γνωστά Unbounce και Optimizely μέχρι το Adobe Target που απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρίσεις, υπάρχουν αρκετά widgets ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας που μπορούν να σας λύσουν τα χέρια.

Τελειώνοντας κάθε πείραμα είναι πολύ σημαντικό να αναλύσετε σωστά τα στοιχεία που έχετε πάρει από αυτό. Αν η
Το A/B Testing είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας και να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα. Κάντε A/B Testing όσο πιο συχνά μπορείτε και σε όποια στοιχεία είναι δυνατό για να μπορέσετε να έχετε το υψηλότερο δυνατό conversion rate.

Ad24 Ad24 - Pay Per Click Ad Network
Διαφημιστείτε ή προβάλετε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας, με το μοναδικό Ελληνικό PPC Ad Network!
HostGator HostGator
Web Hosting από $4.95 το μήνα. Εγγραφείτε τώρα μέσω του GreekAffiliates.gr και κερδίστε έκπτωση!


Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: 08/09/2017.

ΓΝΩΜΕΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχετε προσωπική άποψη για το άρθρο που μόλις διαβάσατε; Μοιραστείτε την με τους υπόλοιπους αναγνώστες μας, προσθέτοντας το σχόλιό σας παρακάτω. Προσπαθήστε να είστε εντός θέματος, αποφεύγοντας τις προσβολές και το SPAM. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν ελέγχου από την ομάδα του GreekAffiliates.gr.


+ οκτώ = 15