Google Analytics – Βασικός οδηγός για να ξεκινήσετε
Κακό!Μέτριο!Καλό!Πολύ καλό!Άψογο!

Οδηγός για το Google AnalyticsΗ πλατφόρμα Google Analytics είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, το οποίο μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στο site, το blog ή το eshop σας. Και το κυριότερο είναι δωρεάν. Βασική προϋπόθεση για να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Analytics είναι να ξέρετε τι θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα, αν έχετε eshop σίγουρα σκοπός σας είναι η αύξηση των πωλήσεων και του κέρδους σας, αλλά για φτάσετε σε αυτό θα θέσετε πιο μικρούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την αύξηση των κερδών σας. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι: να αυξήσετε την επισκεψιμότητα από κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, να αυξήσετε τις πωλήσεις στα προϊόντα που έχετε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, να κατανοήσετε ποια κάναλια διαφήμισης σας φέρνουν το περισσότερο κέρδος και ποια χρειάζονται βελτίωση και πολλά άλλα.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία που μπορείτε να πάρετε από το Google Analytics είναι:

• Από που έρχονται οι επισκέπτες στο site σας
• Ποιοι είναι οι επισκέπτες σας
• Πως συμπεριφέρονται στη σελίδα σας
• Και αν πραγματοποιούν τις ενέργειες που θέλετε.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ GOOGLE ANALYTICS

Το Google Analytics έχει έτοιμες αρκετές αναφορές, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε το κοινό σας (δημογραφικά, γεωγραφικά), τον τρόπο με τον οποίο έρχονται στο site σας και ποια είναι η συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται σε αυτό, δηλαδή ποιες και πόσες σελίδες επισκέπτονται και πόσο χρόνο παραμένουν στο site. Η πλατφόρμα σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε και δικές σας αναφορές που θα ταιριάζουν καλύτερα στους δικούς σας στόχους.

Αυτόματα η πλατφόρμα του Google Analytics σας δίνει στοιχεία για τις τελευταίες 7 ημέρες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να δείτε στοιχεία για τον τελευταίο μήνα, τις τελευταίες 90 ημέρες ή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιλέξετε εσείς. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε δικούς σας πίνακες ελέγχου, για να βλέπετε συγκεντρωμένα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν άμεσα σχέση με το αντικείμενο σας.

ΣΤΟΧΟΙ GOOGLE ANALYTICS

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του Google Analytics είναι οι Στόχοι. Οι Στόχοι σας βοηθούν να μάθετε πότε έχει γίνει κάποια σημαντική για εσάς ενέργεια στο site σας.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να γραφτούν οι επισκέπτες στο newsletter σας, τότε θα δημιουργήσετε μία σελίδα (ή αν το έχετε ήδη κάνει θα την ορίσετε σαν url στόχο), στην οποία θα πηγαίνουν οι επισκέπτες αφού ολοκληρώσουν την εγγραφή και θα καταγράφεται με αυτό τον τρόπο η ενέργεια. Το Google Analytics σας δίνει έτοιμους πιθανούς στόχους, όπως Κάντε Κράτηση, Κλείστε Ραντεβού, Δημιουργήστε έναν Λογαριασμό, Επικοινωνήστε μαζί μας, Δείτε ένα Demo κ.α, ενώ έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε και άλλες ενέργειες, που να ταιριάζουν καλύτερα στο site σας σαν Στόχο.
Μπορείτε να δημιουργήσετε έως και 20 Στόχους για κάθε site σας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Οι Στόχοι είναι ο πιο εύκολος τρόπος παρακολούθησης μετατροπών στο site σας. Αν, όμως, έχετε eshop καλό είναι να χρησιμοποιήσετε την Παρακολούθηση Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία μπορεί να σας δώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Αρκεί να την ενεργοποιήσετε στις αναφορές σας και να τοποθετήσετε στο site σας τον κώδικα που θα σας δώσει η Google (δεν πρόκειται για το βασικό tracking code του Google Analytics). Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε πληροφορίες, όπως Απόδοση προϊόντος, Απόδοση πωλήσεων, Κύκλος πωλήσεων, Αγοραστική συμπεριφορά πελατών κ.α.

Όποιο τρόπο παρακολούθησης Μετατροπών και αν επιλέξετε, θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες, όπως ποια κανάλια προώθησης επιτυγχάνουν τις καλύτερες μετατροπές (Adwords, SEO, Social Media), ποια διαδρομή ακολουθούν οι χρήστες, δηλαδή από ποια κανάλια περνάνε, μέχρι να πραγματοποιήσουν την ενέργεια που θέλετε κ.α. Επιπλέον, αν έχετε συνδέσει τον λογαριασμό σας στο Analytics με το Google Adwords, θα μπορείτε να δείτε πόσο σας κοστίζει η επίτευξη κάθε ενέργειας από αυτό το κανάλι και ποιο είναι το τελικό σας κέρδος.

Προσθέστε το tracking code του Google Analytics στο site σας (αν δεν το έχετε ήδη κάνει), αφήστε το να συλλέξει στοιχεία για μερικές ημέρες και στη συνέχεια μπείτε στον μαγικό κόσμο, που λέγεται Google Analytics.

Ad24 Ad24 - Pay Per Click Ad Network
Διαφημιστείτε ή προβάλετε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας, με το μοναδικό Ελληνικό PPC Ad Network!
HostGator HostGator
Web Hosting από $4.95 το μήνα. Εγγραφείτε τώρα μέσω του GreekAffiliates.gr και κερδίστε έκπτωση!


Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: 01/05/2017.

ΓΝΩΜΕΣ
Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχετε προσωπική άποψη για το άρθρο που μόλις διαβάσατε; Μοιραστείτε την με τους υπόλοιπους αναγνώστες μας, προσθέτοντας το σχόλιό σας παρακάτω. Προσπαθήστε να είστε εντός θέματος, αποφεύγοντας τις προσβολές και το SPAM. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν ελέγχου από την ομάδα του GreekAffiliates.gr.


ένα × 1 =