Δημοσιεύοντας με το WordPress
Κακό!Μέτριο!Καλό!Πολύ καλό!Άψογο!

Χωρίς αμφιβολία, το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System, ή απλά CMS) και όχι τυχαία. Είναι έυκολο, γρήγορο, ασφαλές, με άπειρες δυνατότητες επέκτασης, που του επιτρέπουν να ανταποκριθεί με επιτυχία τόσο στις απλές επιθυμίες ενός blogger, όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις ενός e-shop, ενώ στα υπέρ του συγκαταλέγεται και το ότι διατίθεται δωρεάν και αποτελεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα (Free and Open Source Software, ή απλά F/OSS). Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων, θα γνωρίσουμε το WordPress και θα δούμε αναλυτικά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς, προκειμένου να το εγκαταστήσει, να το προσαρμόσει και να μπορέσει να δημοσιεύσει το πρώτο του άρθρο. Σημειώνουμε ότι, για να μπορέσετε να ακολουθήσετε αυτό τον οδηγό, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ και, πιο συγκεκριμένα, να γνωρίζετε πώς θα εγκαταστήσετε προγράμματα, πώς θα μεταφερετε αρχεία και πώς θα περιηγηθείτε στο internet. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε επιλέξει κάποια εταιρία web hosting για τη φιλοξενία του νέου σας site, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εξοικείωση με το σύστημα διαχείρισης που αυτή σας προσφέρει, προκειμένου να εντοπίσετε πού και πώς θα κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργήσετε βάσεις δεδομένων και λογαριασμούς διαχείρισης. Για λόγους καθαρά πρακτικούς, σ’ αυτό τον οδηγό θα περιγράψουμε μόνο τη διαδικασία εγκατάστασης του WordPress.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ WORDPRESS

Η εγκατάσταση του WordPress μπορεί, σε γενικές γραμμές, να χωριστεί σε δύο υποπεριπτώσεις. Η πρώτη, σαφώς πιο εύκολη, αφορά στη χρήση κάποιας online υπηρεσίας που ενδέχεται να διαθέτει η εταιρία web hosting (που θα φιλοξενήσει τη σελίδα σας σε κάποιο ιδιόκτητο server, ώστε αυτή να είναι πάντα διαθέσιμη στους επισκέπτες σας), ενώ η δεύτερη αφορά στην εγκατάσταση του WordPress από εσάς τους ίδιους. Θα δούμε και θα εξηγήσουμε και τις δύο αυτές περιπτώσεις στις ενότητες που ακολουθούν.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το WordPress.com ή κάποια εταιρία web hosting που υποστηρίζει την εγκατάσταση του WordPress μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, τότε η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι εξαιρετικά απλή και περιορίζεται στον ορισμό της ονομασίας του site ή του blog σας, της περιγραφής του, της διεύθυνσης e-mail σας, καθώς και ενός συνδυασμού ονόματος και μυστικού κωδικού πρόσβασης που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός λογαριασμού διαχείρισης του site σας. Με αυτό το λογαριασμό, θα μπορείτε μελλοντικά να συνδέεστε στο σύστημα και να διεκπεραιώνετε διάφορες εργασίες, όπως η δημοσίευση άρθρων και η εγκατάσταση προσθέτων (plugins), τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο. Σημειώστε ότι, ανάλογα με την εταιρία web hosting που θα επιλέξετε, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, όμως οι ρυθμίσεις και οι πληροφορίες που θα σας ζητηθούν είναι κατά βάση αυτές που προαναφέραμε παραπάνω.

ΜΗ-ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εάν θέλετε το «κάτι παραπάνω» και σκοπεύετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες του WordPress, τότε αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να εγκαταστήσετε το WordPress «χειροκίνητα». Με τον όρο αυτό, εννοούμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε όλη τη διαδικασία που απαιτείται, χωρίς τη βοήθεια κάποιου αυτοματοποιημένου «οδηγού». Για να το πετύχετε αυτό, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Κατεβάστε την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του WordPress από εδώ (http://el.wordpress.org/) και αποσυμπιέστε τα περιεχόμενα του αρχείου ZIP σε κάποιο προσωρινό φάκελο που έχετε δημιουργήσει από πριν στον υπολογιστή σας.

2. Εάν δεν έχετε ήδη, κατεβάστε κάποιον FTP client (π.χ. το FileZilla) και εγκαταστήστε τον στον υπολογιστή σας. Θα σας χρειαστεί για να μεταφορτώσετε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας στο server που θα φιλοξενήσει τη σελίδα σας.

3. Ανοίξτε τον FTP client και συνδεθείτε στο server, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού που σας έχει παραχωρήσει η εταιρία web hosting που επιλέξατε (συνήθως αυτά σας αποστέλλονται μέσω e-mail).

4. Μεταφορτώστε τα αποσυμπιεσμένα αρχεία στον κεντρικό φάκελο (root) του λογαριασμού σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα επιλέγοντας και «σέρνοντας» τα αρχεία του WordPress (που αποσυμπιέσατε προηγουμένως) από την αριστερή καρτέλα στη δεξιά, όπως φαίνεται στην εικόνα.

5. Δημιουργήστε μια νέα βάση δεδομένων στο MySQL server. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απ’ ευθείας από το σύστημα διαχείρισης που παρέχει η εταιρία web hosting (π.χ. Cpanel, Plesk ή κάποιο custom σύστημα, εάν υπάρχει), είτε με χρήση του phpMyAdmin, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το phpMyAdmin είναι ένα καθιερωμένο εργαλείο διαχείρισης βάσεων δεδομένων που παρέχει η πλειοψηφία των εταιριών web hosting. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σύστημα διαχείρισης που προαναφέραμε. Σε περίπτωση που εταιρία web hosting έχει ήδη δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για λογαριασμό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνη.

Εάν καταφέρατε να κάνετε τα παραπάνω βήματα, το μόνο που απομένει είναι να ρυθμίσετε το ίδιο το WordPress. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του site σας στο address bar του browser που χρησιμοποιείτε και θα εμφανιστεί ο διάσημος οδηγός εγκατάστασης των «5 λεπτών». Όπως και στην προηγούμενη μέδοδο εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να ονομάσετε και να περιγράψετε με λίγα λόγια το site σας, καθώς επίσης και να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό διαχείρισης, ορίζοντας τη διεύθυνση e-mail σας, ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό πρόσβασης της επιλογής σας. Επιπροσθέτως, θα σας ζητηθούν ορισμένες πληροφορίες που θα χρειαστεί το WordPress για να επικοινωνήσει με τη βάση δεδομένων και, πιό συγκεκριμένα, το hostname του MySQL server (το οποίο είναι συνήθως localhost, εκτός και αν η εταιρία web hosting σας έχει πληροφορήσει αλλιώς), το όνομα της βάσης δεδομένων που δημιουργήσατε προηγουμένως, καθώς και το όνομα και ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού διαχείρισής της.

Μόλις ολοκληρώσετε τον οδηγό εγκατάστασης, θα εμφανιστεί η αρχική σελίδα του blog σας. Τυπικά, αυτή η σελίδα είναι πολύ απλή και δε συνιστάται να τη διατηρήσετε έτσι. Στο επόμενο άρθρο μας, θα παρουσιάσουμε τη διαδικασία με την οποία θα μπορέσετε να ξεκινήσετε τη ρύθμιση του WordPress, ώστε να το κάνετε πιο λειτουργικό, πιο εμφανίσιμο και, γιατί όχι, ένα ολοκληρωμένο CMS που θα μπορέσει να αποτελέσει το δικό σας news portal, e-shop ή ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Ο ευκολότερος τρόπος να εγκαταστήσετε το WordPress και να ξεκινήσετε τη δημοσίευση σε χρόνο «ρεκόρ», είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στο WordPress.com. Παρ’ όλα αυτά, ο συγκεκριμένος πάροχος αποτελεί βιώσιμη επιλογή μόνο για τους «casual bloggers», αφού δεν παρέχει μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης (π.χ. την εγκατάσταση custom themes και plugins ή την επεξεργασία του κώδικα), που θα μπορούσαν να κάνουν το site ή το blog σας πραγματικά ξεχωριστό.

installation
filezilla
phpmyadmin
installationfilezillaphpmyadmin

Ad24 Ad24 - Pay Per Click Ad Network
Διαφημιστείτε ή προβάλετε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας, με το μοναδικό Ελληνικό PPC Ad Network!
HostGator HostGator
Web Hosting από $4.95 το μήνα. Εγγραφείτε τώρα μέσω του GreekAffiliates.gr και κερδίστε έκπτωση!


Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: 09/12/2011.

ΓΝΩΜΕΣ
  1. Sotos says:

    Η υπηρεσία blogoparea.gr, σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου blog δωρεάν ή ακόμη και να μεταφέρεις το ήδη υπάρχον, που έχεις αλλού.
    Το blogoparea.gr δημιουργήθηκε πάνω στην πλατφόρμα του γνωστού σε όλους wordpress, αλλά σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί σου δώσει πάρα πολλές δυνατότητες. Μπορείς λοιπόν να δημιουργήσεις το blog σου με 3 κλικ, να επιλέξεις ένα από τα 200 διαφορετικά γραφιστικά θέματα και να σηκώσεις ότι αρχείο θέλεις.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχετε προσωπική άποψη για το άρθρο που μόλις διαβάσατε; Μοιραστείτε την με τους υπόλοιπους αναγνώστες μας, προσθέτοντας το σχόλιό σας παρακάτω. Προσπαθήστε να είστε εντός θέματος, αποφεύγοντας τις προσβολές και το SPAM. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται κατόπιν ελέγχου από την ομάδα του GreekAffiliates.gr.


6 − δυο =